preskoči na sadržaj
Vijesti

Građanski odgoj i obrazovanje – PROJEKT GRAĐANIN

Projekt KULTURNA BAŠTINA NAS OPLEMENJUJE

Učenici 4. a razreda Josip Ćerlek, Frane Vugdelija, Borna Brečić, Antun Vugdelija i Josip Volarević započeli su ove školske godine sa svojim mentoricama pedagoginjom Nikolinom Vugdelijom, knjižničarkom Ivanom Čarapinom i učiteljicom Anom Barbir projekt iz područja građanskog odgoja i obrazovanja (Ja, građanin) pod nazivom KULTURNA BAŠTINA NAS OPLEMENJUJE.

Kako je 2018. godina ujedno godina Europske kulturne baštine, pojavila se ideja da upravo kulturna baština Metkovića i neretvaskoga kraja bude tema ovogodišnjega projekta  u kojem bi se aktivnim uključivanjem djece u život lokalne zajednice i jačanjem njihovih građanskih kompetencija  potaknulo sudjelovanje u očuvanju i promidžbi kulturno-povijesne baštine zavičaja.

Neretvanski kraj obiluje kulturnim materijalnim i nematerijalnim dobrima koja je među stanovnicima Metkovića, ali diljem Hrvatske i inozemstva prepoznata i cijenjena.  Voditeljice i učenici došli su na ideju da se u školi, koja je pravo mjesto poticaja zavičajnih posebnosti, istaknutih događaja i ličnosti koje grad Metković i neretvanski kraj čine ovako lijepim, pokrene projekt koji će istaknuti i produbiti znanje  o zavičajnoj baštini, ali i približiti novim generacijama život i običaje ljudi koji su živjeli u neretvanskom kraju.

Kako projekti iz građanskoga odgoja i obrazovanja podrazumijevaju istraživanje i pronalaženje odgovarajućih izvora i rješenja za probleme koji se definiraju, naši su učenici aktivno krenuli u realizaciju svoga projekta.

Dio aktivnosti događa se u razrednoj zajednici 4. a razreda gdje učiteljica Ana s učenicima posvećuje pozornost nacionalnoj baštini, a u okviru toga poseban se naglasak stavlja na zavičajnu baštinu. Učenici su raspravljali o posebnostima svoga kraja: po čemu je on poznat, što ga čini prepoznatljivim i koje su značajke zavičajnoga govora, narodnih običaja i dr. Cijeli je razred uključen u projekt Razglednice Hrvatske pa su učenici poslali razglednice iz Metkovića u druge krajeve zemlje. Ova je razredna zajednica još prošle godine počela sa stvaranjem slikovnice Metkovski naj.. koja će se uskoro i tiskati.

Klikom na OPŠIRNIJE saznajte više o projketu!


Pedagoginja Nikolina s projektnim timom učenika koji se priprema za smotru iz građanskoga odgoja i obrazovanja obavljaja razgovore s predstavnicima različitih institucija koji im mogu dati korisne odgovore potrebne u osmišljavanju projekta. Razgovori s direktoricom Turističke zajednice Metković Magdalenom Medar Ujdur i voditeljicom Udruge „Otac Ante Gabrić“ Anđelinom Jerković pomogli su učenicima razjasniti u kojom je mjeri lokalna zajednica uključena u očuvanje i promidžbu zavičajne kulturne baštine. Zanimljive i korisne odgovore učenici bilježe u obrascima koje skupljaju u dokumentacijsku mapu tzv. portfolio.

Knjižnica je idealno mjesto za istraživanje literature i izvora na mrežnim stranicama. Pod vodstvom knjižničarke Ivane učenici izrađuju umne mape, stječu znanja o pojmovima iz građanskoga odgoja i obrazovanja i kulturne baštine. Naravno, u ugodnoj radnoj atmosferi nađe se mjesta za kreativne zadatke i vježbanje javnog nastupa za smotru.

Projekt KULTURNA BAŠTINA NAS OPLEMENJUJE često iziskuje izlazak iz prostora škole što učenicima pričinja pravo veselje.  Da im je kulturna baština u srcu, dokazali su i uključivanjem u aktivnosti uskrsnih običaja po kojima je Metković poznat. Za vrijeme Vazmenog bdijenja naši su učenici bili žudije i čevrtalji te su se tako pokazali da imaju veliku volju i želju u svom rodnom gradu nastaviti višestoljetnu tradiciju. Nema zime za našu baštinu! – poručili su svima!Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Čarapina   datum: 26. 4. 2018.

Tražilica

 

 DOKUMENTI


Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Anketa
Kakav imate odnos sa svojim roditeljima?

KORISNI LINKOVI
Korisni linkovi

Časopisi
 • Drvo znanja
 • Bug
 • Geo


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju