preskoči na sadržaj
Vijesti

ŠKOLSKA PRIREDBA

POZDRAV PROLJEĆU

Osnovna škola Stjepana Radića u Metkoviću 21. ožujka 2019. godine  u 18.30 dočekala je proljeće priredbom u školskome holu, osebujnog kolažnog sadržaja pred brojnom publikom. (Fotografije možete pogledati klikom na FOTOGRAFIJE 1. i FOTOGRAFIJE 2.) Sam naziv  programa Pozdrav proljeću bio je na krilima prijateljstva, glazbe, riječi i pokreta, obogaćen kreativnom scenografijom, u stilu japanskoga krajolika, kulture, trešnjinoga cvata koji je plijenio poglede od centralne postavke do izložbenih panoa.

Razlog ovakvom programu zahvalnost je japanskoj pijanistici s hrvatskom diplomom Yoko Nishii, koja je toliko promovirala Hrvatsku, hrvatske skladatelje, hrvatsku glazbu i kulturu, a odlično govori i hrvatski jezik. Održala je koncert u istom ovom holu 31. ožujka 2007. godine, a Metković je 2015. godine uvrstila u svjetsku turneju promocije svog CD-a, (prvog u svijetu), s cjelokupnim glasovirskim opusom hrvatske skladateljice Dore Pejačević pod nazivom The Cultural Transnission from Ise to the world,  U prosincu imala je direktan prijenos svog koncerta na Hrvatskoj radioteleviziji povodom 25. obljetnice diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske. Ponosni što je takva osoba posjetila našu školu i grad Metković dva puta, a u Hrvatskoj održala 45 koncerata mi smo u našoj školi zainteresirali učenike i nastavnike za važnost i poštovanje ovakvih događanja koji se i te kako trebaju cijeniti, poštovati i uzvratiti.

Na svjetski dan pjesništva i pitanje što bi priroda recitirala gromko se zaorilo Gundulića – O lijepa, o draga, o slatka slobodo. Uz dramatizirane scenske izvedbe o proljeću radosne djece i osmijesi publike stvarali su pravu proljetnu atmosferu. U stilu japanske kulture posebno je do izražaja došla haiku poezija. Nazočnošću gospodina Ive Nadila, koji je objavio nekoliko zbirki haiku poezije, a čiji su se stihovi u velikom broju i recitirali, pozdravljen je s velikim pljeskom, kao i  gospodin Miodrag Paponja. Omiljeni doktor za kućne ljubimce, kojeg djeca veoma vole jer ozdravljuje njihove drage prijatelje zainteresirao je svih pričom o posjeti Yokinom koncertu, visoko razvijenoj japanskoj kulturi, o svom poznavanju i govorenju japanskog jezika što ga čini još posebnijim u našem gradu. Istaknuo je da u japanskom jeziku ne postoje riječi neću i mrziti. Iz publike je izašao i učenik u bijelom kimonu, koji znao brojati na japanskom do dvadeset. Uspostavljen je interaktivni odnos publike koji je dao još posebniji značaj programu.

Piše uč. glazbene kulture Vanja Gabrić, prof.

Klikom na OPŠIRNIJE pročitajte više!


Zanimljivi su bili i stihovi haiku poezije na engleskom jeziku. Učenici su uživali jer sve što se treba znati sažeto je u bit i tri stiha. Srednja škola Metković uključila se u program sašivši prelijepi kimono i izradivši japanke, kao dio tradicionalne japanske odjeće i obuće. Učenici su se zahvalili na hrvatskom i japanskom jeziku.

Na stropu su bili postavljeni brojni origamiji koji su se instalacijski mobilima spuštali prema publici. Čitavo vrijeme pogledi su se usmjeravali prema trešnjinom drvetu i cvatu, japanskoj kući i planini Fuji, simbolima Japana, plakatu s slikama Yoko Nishii, panoima s podacima o Japanu i japanskoj kulturi. Čitava priredba je praćena videoprojekcijama, sa predivnim slikama i najavama izvođača. Vremena i truda u prezentiranju i vizualizaciji programa nisu štedjeli knjižničarka Ivana Čarapina i učitelj likovne kulture Ante Leko. Učitelji Dajana Marinović, Marija Volarević, Josipa Đerek, Marija Mijić, Tatjana Hazirović Juračić i Vanja Gabrić zaslužni su za lijepe i osmišljene interpretacije svojih zadovoljnih učenika.

Školski zbor je otpjevao niz pjesama, a dvije,  Bambusov list i Sakura, bile su na japanskom jeziku. U suradničkom odnosu škola priredbu je obogatio i učenik Gimnazije Mateo Plećaš odsviravši poznati valcer Dunavski valovi. Na prvi dan proljeća rođeni su Johann Sebastian Bach. S radošću je otpjevana pjesma Ah, što volim iz njegove Kantate o selu. Slike s izložbe, Modesta Petrovića Musorgskog kao da su vibracijski odzvanjale u prekrasnim izložbenim postavkama bogato ukrašene škole. Na isti dan rođen je i gospodin Božo Petrov koje je godinama radio u školi poučavajući glazbu podižući je na umjetnički nivo. Ujedinjeni u danu rođenja, ljubavi prema glazbi i izvedbama visoke kvalitete njihova je prisutnost stalna u učionici glazbene kulture.

U istoj učionici glazbu je predavala i gospođa Maja Batinović, kći Bože Petrova koja je nazočila priredbi  koja ju je vratila u divne dane njenog života zajedno s braćom i sestrama. Potomci gospodina Bože Petrova radovali su se proljeću, rođendanu svog oca, djeda i pradjeda.  Vanja Gabrić zavoljela je glazbu učeći svirati harmoniku kod Bože Petrova koja je postala njen životni poziv i izazov. Pročitala je veoma snažan i dirljiv tekst (OVDJE) o svom dragom učitelju Boži Petrovu kojem, i tekstom i priredbom koju je osmislila, izražava veliku zahvalnost. Njenim viđenjem kulture i ova priredba  dobila je prostornu, vremensku i generacijsku dimenziju  Uz pjesmu Sretan ti rođendan i skandiranje publike sva slavlja dobila su zvonki zvuk i radosno raspoloženje.

Iznenađenje priredbe i oduševljenje publike izazvali su učenici u kimonima koji su  gipkim i spretnim pokretima samodiscipline, i kontrole disanja izveli karate pokrete i kate, a teniraju u Karate klubu Metković s trenerom gospodinom Denisom Žderićem. Dijalogizirajući i pričajući zanimljive podatke priredbu je vodio sjajan dvojac Tea Marušić i Korina Obrvan. Priredba je završila s pjesmom Nek svud ljubav sja. Na završetku obratila se svima  i ravnateljica Božena Nikoletić ponosna na svoju uspješnu školu OŠ Stjepana Radića koju znalački vodi godinama u suradničkom timu učitelja i svih zaposlenika gdje briga i ljubav za učenike ne prestaje sa završenim satom i školskim zvonom, što je još u djetinjstvu naučila od svog oca, Bože Petrova.

POZDRAV PROLJEĆU na krilima prijateljstva,  glazbe, riječi i pokreta

koordinatorica: uč. glazbene kulture VANJA GABRIĆ, prof.

voditeljice programa: učenice 4. razreda  TEA MARUŠIĆ i KORINA OBRVAN

Sudjelovali su:

  • Školski zbor / voditeljica uč. glazbene kulture Vanja Gabrić, prof.
  • Dramsko-recitatorska skupina: Maja Arnaut, Maris Gluščević, Paula Petković, Sara Obrvan i Petra Petković / voditeljica uč. razredne nastave Dajana Marinović, mag. prim. edukacije
  • Dramsko-recitatorska skupina: Eva Marija Petrov, Nela Bulum, Ivan Vrnoga, Vincenca Lučin, Dora Galov, Luca Bebić / voditeljica uč. razredne nastave Josipa Đerek, dipl. uč. raz. nastave
  • Dramsko-recitatorska skupina: Mihael Dodig, Roko Erceg, Lovro Lovrić, Marko Oršulić, Jure Paponja, Nika Oršulić, Ema Galov, Ema Scipioni, Kjara Kežić, Toni Tolj, Tin Prgomet / voditeljica uč. hrvatskoga jezika Tatjana Hazirović Juračić, prof.
  • Dramsko-recitatorska skupina na engleskom jeziku: Mišo Draženović, Josipa Tošić, Lovre Galov /voditeljica uč. engleskoga jezika Marija Mijić, prof.
  • Učenice - recitatorice Ema Jelčić i Anja Pokrajac / voditeljica uč. glazbene kulture Vanja Gabrić, prof.
  • Karatisti: Ante Leontić, Katja jerković, Dora Galov (Karate klub Metković / voditelj Denis Žderić)
  • Učenik 1. razreda Gimnazije Metković Mateo Plećaš (harmonika)
  • Učenica Osnovne glazbene škole Metković Željka Jerković (flauta)
  • Gost predavač Miodrag Paponja, dr. vet. med.

Scenografiju na školskim panoima pripremili su uč. likovne kulture Ante Leko, prof. i mag. art., školska knjižničarka Ivana Čarapina, prof. i dipl. bibl. i uč. engleskoga jezika Marija Mijić, prof.

PowerPoint prezentaciju pripremila je školska knjižničarka Ivana Čarapina, prof. i dipl. bibl., a učenici 4. a i 4. b razreda izradile su origamije / voditeljice učiteljica razredne nastave Marija Volarević, dipl. uč. i Dajana Marinović, mag. prim. edukacije. Učenici Srednje škole Metković sa svojim voditeljima izradili su tradicionalnu japansku odjeću (kimono)

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Čarapina   datum: 25. 3. 2019.

Tražilica

OGLASNA PLOČA

 DOKUMENTI


ŠKOLSKI AKTI

Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Anketa
Kakav imate odnos sa svojim roditeljima?

KORISNI LINKOVI
Korisni linkovi

Časopisi
 • Drvo znanja
 • Bug
 • Geo


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju