preskoči na sadržaj
Vijesti

DAN RUŽIČASTIH MAJICA, 24. veljače 2016.

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 

Pink Shirt Day

Osnovna škola Stjepana Radića ove školske godine po prvi put je obilježila Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day. Obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači,a ove godine to je 24. veljače.

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.


Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno je sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke zbog koje je u školu i nosio ružičastu majicu. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

CEPN (Centar za edukaciju i prevenciju nasilja), nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, promocijom Dana ružičastih majica postigao je prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje. Između ostalog, na njihovu inicijativu i javno upućeni poziv, velik broj saborskih zastupnika, raznih političkih opcija, tog se dana u veljači u medijima pojavi noseći ružičastu majicu podrške djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja.

U obilježavanju tog dana, uz djecu, sudjelovali su svi djelatnici naše škole, noseći službene ružičaste majice. Djeca, koja nemaju kod kuće ružičastu majicu, nosila su bar jedan, bilo kakav odjevni predmet, ružičaste boje.  

Kako bi što bolje osvijestili učenike te ih upozorili na sve češću netoleranciju, ovaj tjedan pripravnica-pedagoginja Ivana Gujinović pod mentorstvom pedagoginje  Nikoline Vugdelije provodi radionice Vršnjačko nasilje i Tolerancija za učenike 4. i 6. razreda.

Cilj nam je potaknuti tolerantno ponašanje, učenicima razvijati svijest i emocije koje će im pomoći prihvatiti razlike i prilagoditi im se, razumjeti ih i početi cijeniti. Želimo potaknuti na razmišljanje o složenosti odnosa unutar razredne zajednice, kao i smisao i važnost pregovaranja i nenasilne načine rješavanja problema s ciljem sprječavanja fizičkog nasilja. Naime, treba stvoriti sigurno okruženje, bez osjećaja superiornosti i inferiornosti, kod djece. Ozračje u kojem će se svako dijete osjećati prihvaćeno i voljeno.

Na fotografijama možete pogledati ozračje u našoj školi, a ono je bilo vrlooo ružičasto!

Zahvalni smo Javnoj varogasnoj  postrojbi Metković koja nam je omogućila da se snimi predivna fotografija iz zraka.

Fotografiju možete uvećati klikom na nju!

 

 

I na kraju poslušajte novu emisiju našeg školskog radija o danu ružičastih majica. (Klikom na sliku, pokrećete emisiju!)

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Čarapina   datum: 24. 2. 2016.

Tražilica

OGLASNA PLOČA

 DOKUMENTI

1.


ŠKOLSKI AKTI

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Anketa
Kakav imate odnos sa svojim roditeljima?

KORISNI LINKOVI
Korisni linkovi

Časopisi
 • Drvo znanja
 • Bug
 • Geo


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum
preskoči na navigaciju