2019-05-23 14:15:12 18. svibnja - Međunarodni dan muzeja Povodom Međunarodnog dana muzeja Arheološki muzej Narona organizirao je 17. svibnja 2019. izložbu Rimski jelovnik. Što su jeli stari Rimljani? u sklopu Edukativne muzejske akcije Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je (Pre)hrana. U navedenoj akciji sudjelovala su djeca predškolskog uzrasta te učenici osnovnih škola s područja Metkovića, Opuzena i Ploča. Učenici su uz vodstvo mentora istraživali prehrambene navike starih Rimljana. Uvelike se razlikovala prehrana bogatih i siromašnih Rimljana te rimske vojske i gladijatora. U kulinarstvu su se stari Rimljani oslanjali na tradicionalne namirnice mediteranskog podneblja, koju je činilo maslinovo ulje, ječam i vino. „Mediteranska trijada“ nadopunjena raznim povrćem činila je osnovu prehrane većine Rimljana. Na ovoj su izložbi sudjelovali učenici Zoran Bašić i Željko Deak iz 8. e te Lovre Doko i Tomislav Šunjić iz 8. f, pod vodstvom mentorice Mandice Boras, prof. Osim Povijesne skupine sudjelovali su učenici pod vodstvom mentora Ante Leke, mag. art i prof., koji su izrađivali likovne radove na temu Prehrane gladijatora. Tema naših plakata bila je pronaći zanimljivosti o prehrani gladijatora, koja se većinom sastojala od žitarica poput ječma, pšenice i pira te grahorica poput boba i leće. Od začina koristili su sol, maslinovo ulje i vinski ocat. Znanstvenici bečkog Medicinskog sveučilišta, u suradnji s Odjelom za antropologiju na Institutu forenzičke medicine u Bernu, otkrili su da su se gladijatori hranili većinom vegetarijanskom hranom. Riječ je o gladijatorima čije su prehrambene navike otkrivene analizom ostataka na gladijatorskom groblju nekadašnjeg drevnog grada Efeza. Kosti otkrivene na groblju iz 2. i 3. stoljeća pr. Kr. istraživači su spektroskopski testirali i otkrili da su se gladijatori hranili namirnicama biljnog podrijetla – voćem, povrćem i žitaricama. Time je opravdan naziv Hordearii, koji je kroz povijesne izvore pratio gladijatore, a koji u prijevodu znači “jedači ječma”. U njihovoj je prehrani prevladavala hrana bogata ugljikohidratima kao što je ječam, ali i druge žitarice te grahorice kao što je bob i leća. Plinije Stariji u svom djelu Naturalis Historiai opisuje kako se ječam pretvarao u omiljeno gladijatorsko jelo koje se zove polenta. Ječam se prvo umočio u vodu, ostavio preko noći da se osuši, drugi dan bi se zapržio te nakon toga samljeo u mlinu. U polentu je išlo 20 funti ječma, pola funte korijandera i 15 drahmi soli koji bi se ukuhali u kašu. „Jedači ječma” koristili su drevni energetski napitak, tonik od mješavine biljnog pepela, koji im je vraćao snagu nakon napora. Mješavinu biljnog pepela i vode koristili su kako bi obnovili tijelo nakon teških fizičkih napora i kako bi im taj tonik pomogao u bržem zacjeljivanju kostiju. Osim plakata, učenici su izradili knjigu recepata Gladijatorska kuharica prema izvornim receptima gladijatorske prehrane. U nastavku možete vidjeti omiljene recepte gladijatora i piramidu prehrane sa najčešćim žitaricama, grahoricama i začinima. Piše učiteljica povijesti Mandica Boras, prof.
Pulticula fabata - Ječmena kaša sa bobom Sastojci: 250 g ječma 150 g boba 100 ml maslinovog ulja 1 glavica crvenog luka, sitno sjeckana 3 česma bijelog luka, sitno sjeckan 1 čaša vinskog octa celer voda sol Priprema: Bob potopiti dan prije kuhanja. Pomiješati sve sastojke i skuhati ih. Kad je skuhano, ispasirati pa preliti vinskim octom. Lenticula coctum – Kuhana leća Sastojci: 250 g leće 1 žličica pinjola, mljeveno 20 ml vinskog octa 1 žlica maslinovog ulja Priprema: Leću staviti kuhati jedno desetak minuta dok ne prokuha. Kada provrije, prvu vodu proliti i staviti novu (toplu). Dodati pinjole, ocat i ulje. Izmiješati i staviti kuhati jedno trideset minuta uz povremeno miješanje. Aliter fabaciae - Kuhani bobSastojci: 300 g boba ½ žličice sjemena gorušice ½ žličice sjemenke kumina 1 žlica meda 4 žlice pinjola, sitno isjeckano 4 žličice bijelog vinskog octa 500 ml juhe od povrća prstohvat rue (začin) papar Priprema: Dan prije kuhanja potopiti bob u vodu. Sutradan vodu promijeniti i staviti bob kuhati, prelijte sa 2 žličice octa, poklopite i kuhajte oko 10 minuta. Proliti višak tekućine kako bi bob ostao samo prekriven toplom vodom. U međuvremenu pomiješati zajedno sjeme gorušice, rue, pinjola i sjemenke kumina i sameljite da bi ste dobili pastu. Dobijenu pastu pomiješajte sa medom i octom. Dobro promiješajte i sačekajte 10 minuta da se sve dobro sjedini uz povremeno miješanje. Zatim smjesu dodati u vruću juhu od povrća. Pustiti da provrije pa preliti preko boba. Pustiti da se kuha 20 - 30 minuta. Posuti papar i poslužiti toplo. Gladiatorum pulticula - Gladijatorska kašaSastojci: 300 g ječmenog griza 50 g lanenog sjemena 20 g sjemena korijandera 1 žličica soli 100 ml maslinovog ulja 800 ml vode Priprema: Laneno sjeme i korijander samljeti, a zatim ih pomiješati sa grizom od ječma i kuhati u vodi na srednjoj vatri uz stalno miješanje sve dok smjesa ne postane gusta kaša. Po potrebi, dodati još vode. Gotovu kašu posoliti i dodati maslinovo ulje. Bibebant ex cinere - Piće od pepelaSastojci: 300 g ječma ili piskavice 100 ml bijelog vinskog octa 500 ml vode Priprema: Sprema se tako što se zrna ječma ili piskavice spaljuju, nakon toga se pepeo stavlja u mješavinu vode i octa te se stavi prokuhati. Prije konzumacije piće treba procijediti. Gladijatori su koristili ovo piće nakon ozljeda u areni te su na taj način unosili magnezij i kalcij, koji pomažu pri bržoj regeneraciji kostiju kao i za podizanje energije. |
Osnovna škola Stjepana Radića Metković |