18. svibnja - Međunarodni dan muzeja
Povodom Međunarodnog dana muzeja Arheološki muzej Narona organizirao je 17. svibnja 2019. izložbu Rimski jelovnik. Što su jeli stari Rimljani? u sklopu Edukativne muzejske akcije Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je (Pre)hrana. U navedenoj akciji sudjelovala su djeca predškolskog uzrasta te učenici osnovnih škola s područja Metkovića, Opuzena i Ploča. Učenici su uz vodstvo mentora istraživali prehrambene navike starih Rimljana. Uvelike se razlikovala prehrana bogatih i siromašnih Rimljana te rimske vojske i gladijatora. U kulinarstvu su se stari Rimljani oslanjali na tradicionalne namirnice mediteranskog podneblja, koju je činilo maslinovo ulje, ječam i vino. „Mediteranska trijada“ nadopunjena raznim povrćem činila je osnovu prehrane većine Rimljana.
Na ovoj su izložbi sudjelovali učenici Zoran Bašić i Željko Deak iz 8. e te Lovre Doko i Tomislav Šunjić iz 8. f, pod vodstvom mentorice Mandice Boras, prof. Osim Povijesne skupine sudjelovali su učenici pod vodstvom mentora Ante Leke, mag. art i prof., koji su izrađivali likovne radove na temu Prehrane gladijatora. Tema naših plakata bila je pronaći zanimljivosti o prehrani gladijatora, koja se većinom sastojala od žitarica poput ječma, pšenice i pira te grahorica poput boba i leće. Od začina koristili su sol, maslinovo ulje i vinski ocat. Znanstvenici bečkog Medicinskog sveučilišta, u suradnji s Odjelom za antropologiju na Institutu forenzičke medicine u Bernu, otkrili su da su se gladijatori hranili većinom vegetarijanskom hranom. Riječ je o gladijatorima čije su prehrambene navike otkrivene analizom ostataka na gladijatorskom groblju nekadašnjeg drevnog grada Efeza. Kosti otkrivene na groblju iz 2. i 3. stoljeća pr. Kr. istraživači su spektroskopski testirali i otkrili da su se gladijatori hranili namirnicama biljnog podrijetla – voćem, povrćem i žitaricama. Time je opravdan naziv Hordearii, koji je kroz povijesne izvore pratio gladijatore, a koji u prijevodu znači “jedači ječma”. U njihovoj je prehrani prevladavala hrana bogata ugljikohidratima kao što je ječam, ali i druge žitarice te grahorice kao što je bob i leća.
Plinije Stariji u svom djelu Naturalis Historiai opisuje kako se ječam pretvarao u omiljeno gladijatorsko jelo koje se zove polenta. Ječam se prvo umočio u vodu, ostavio preko noći da se osuši, drugi dan bi se zapržio te nakon toga samljeo u mlinu. U polentu je išlo 20 funti ječma, pola funte korijandera i 15 drahmi soli koji bi se ukuhali u kašu.
„Jedači ječma” koristili su drevni energetski napitak, tonik od mješavine biljnog pepela, koji im je vraćao snagu nakon napora. Mješavinu biljnog pepela i vode koristili su kako bi obnovili tijelo nakon teških fizičkih napora i kako bi im taj tonik pomogao u bržem zacjeljivanju kostiju.
Osim plakata, učenici su izradili knjigu recepata Gladijatorska kuharica prema izvornim receptima gladijatorske prehrane. U nastavku možete vidjeti omiljene recepte gladijatora i piramidu prehrane sa najčešćim žitaricama, grahoricama i začinima.
Piše učiteljica povijesti Mandica Boras, prof.
Sastojci:
250 g ječma
150 g boba
100 ml maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka, sitno sjeckana
3 česma bijelog luka, sitno sjeckan
1 čaša vinskog octa
celer voda
sol
Priprema:
Bob potopiti dan prije kuhanja.
Pomiješati sve sastojke i skuhati ih. Kad je skuhano, ispasirati pa preliti vinskim octom.
Lenticula coctum – Kuhana leća
Sastojci:
250 g leće
1 žličica pinjola, mljeveno
20 ml vinskog octa
1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Leću staviti kuhati jedno desetak minuta dok ne prokuha. Kada provrije, prvu vodu proliti i staviti novu (toplu). Dodati pinjole, ocat i ulje. Izmiješati i staviti kuhati jedno trideset minuta uz povremeno miješanje.
Sastojci:
300 g boba
½ žličice sjemena gorušice
½ žličice sjemenke kumina
1 žlica meda
4 žlice pinjola, sitno isjeckano
4 žličice bijelog vinskog octa 500 ml juhe od povrća prstohvat rue (začin)
papar
Priprema:
Dan prije kuhanja potopiti bob u vodu. Sutradan vodu promijeniti i staviti bob kuhati, prelijte sa 2 žličice octa, poklopite i kuhajte oko 10 minuta. Proliti višak tekućine kako bi bob ostao samo prekriven toplom vodom. U međuvremenu pomiješati zajedno sjeme gorušice, rue, pinjola i sjemenke kumina i sameljite da bi ste dobili pastu. Dobijenu pastu pomiješajte sa medom i octom. Dobro promiješajte i sačekajte 10 minuta da se sve dobro sjedini uz povremeno miješanje. Zatim smjesu dodati u vruću juhu od povrća. Pustiti da provrije pa preliti preko boba. Pustiti da se kuha 20 - 30 minuta. Posuti papar i poslužiti toplo.
Sastojci:
300 g ječmenog griza
50 g lanenog sjemena
20 g sjemena korijandera
1 žličica soli
100 ml maslinovog ulja
800 ml vode
Priprema:
Laneno sjeme i korijander samljeti, a zatim ih pomiješati sa grizom od ječma i kuhati u vodi na srednjoj vatri uz stalno miješanje sve dok smjesa ne postane gusta kaša. Po potrebi, dodati još vode. Gotovu kašu posoliti i dodati maslinovo ulje.
Sastojci:
300 g ječma ili piskavice
100 ml bijelog vinskog octa
500 ml vode
Priprema:
Sprema se tako što se zrna ječma ili piskavice spaljuju, nakon toga se pepeo stavlja u mješavinu vode i octa te se stavi prokuhati. Prije konzumacije piće treba procijediti.
Gladijatori su koristili ovo piće nakon ozljeda u areni te su na taj način unosili magnezij i kalcij, koji pomažu pri bržoj regeneraciji kostiju kao i za podizanje energije.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |