preskoči na sadržaj
vijesti

22. listopada - MISIJSKA NEDJELJA

MISIJSKA NEDJELJA U CRKVI SV. ILIJE

Danas, 22. listopada 2017., u crkvi sv. Ilije obilježena je misijska nedjelja na dječjoj misi u 9.30.

Misijska nedjelja dan je molitve i promicanja misija. Slavi se uvijek predzadnju nedjelju listopada. Za tu prigodu učenici dramsko - scenske skupine Osnovne škole Stjepana Radića Mara, Josipa, Iva, Katarina i Filip odigrali su igrokaz I JA MOGU BITI MISIONAR, a članice Male klape Mihaela, Marijeta, Ena i Iva otpjevale su MOLITVU SV. FRANJE. Sve ih je pripremila njihova voditeljica učiteljica Aleksandra Lukić-Skelić. Radosno misno slavlje uveličao je i Dječji crkveni zbor kojeg vodi časna Vedrana Krstičević.

Misno je slavlje predvodio fra Duje Jukić.

                         Piše uč. razredne nastve Aleksandra Lukić-Skelić

Klikom na OPŠIRNIJE pogledajte fotogaleriju!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 22. 10. 2017. 17:00

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

NEKA VAŠA HRANA BUDE LIJEK ZA NAŠU UČENICU MANUELU

Blago danu koji počne mirisima kruha jer kruh je život i simbol zajedništva. Upravo je mirisima kruha, peciva i kolača započela i naša ovogodišnja proslava Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje koja je održana 20. listopada 2017. godine u školskome dvorištu. Naši učenici i učitelji podijelili su blagoslovljeni kruh i neretvanske plodove s dragim Metkovcima koji nas svake godine dođu podržati. A među dragim Metkovcima razveselilo nas je i lice našega gradonačelnika – gospodina Dalibora Milana koji je također posjetio i podržao našu prodajnu izložbu i humanitarnu akciju.

Naime, posebnost je ovogodišnje proslave Dana kruha humanitarna akcija namijenjena prikupljanju novčanih sredstava za teško bolesnu djevojčicu Manuelu Čuturu, učenicu 1. d razreda naše škole, koja se trenutno liječi u Zagrebu. Stoga je i geslo naše prodajne izložbe poznata Hipokratova izreka: NEKA VAŠA HRANA BUDE LIJEK… I neka doista postane lijek našoj učenici Manueli.

Svečani program počeo je priredbom koju su pripremili učenici i učitelji naše škole pokazavši još jednom svoju kreativnost. Prigodnim riječima najprije nas je pozdravila naša ravnateljica Božena Nikoletić. Nakon nje nastupili su: školski zbor časne sestre Vedrane Krstičević s pjesmama Pekar i Hvalospjev, Hanna Volarević, Renea Marković, Dora Malić i Ena Cvjetković, članice školskoga zbora voditeljice Željane Barišić, s pjesmom Kruha, Kruha, Lucijana Matić, Marta Krstičević, Ema Galov i Nika Oršulić, učenice Dramske skupine voditeljice Sandre Šutalo,  s recitacijama Smokva i Visoka žuta žita, mali zbor učenika 3. razreda voditeljice Aleksandre Lukić Skelić s pjesmom Pekar, Maris Gluščević, Maja Arnaut i Sara Obrvan, učenice Dramsko-recitatorske skupine voditeljice Dajane Marinović, s recitacijom Molitva kruhu. Voditeljice su bile učenice Iva Mijić i Iva Obrvan, a konferansu je napisala učiteljica Iva Stojić Dominiković. Koordinatorica svečanoga dijela programa bila je učiteljica Aleksandra Lukić-Skelić, voditeljica KUD-a.

U zajedničkom blagoslovu što ga je predvodio fra Dujo Jukić, zahvalili smo Bogu i zemlji na njezinim plodovima, a u mislima i u molitvama bili smo uz našu Manuelu.

Mirisno je i radosno bilo ovo svečano jutro, puno zahvalnosti na svim plodovima, radostima, darovima i uspjesima. Raskošni stolovi, puni plodova jeseni, raznih kolača i peciva, bili su predivno ukrašeni. Naši su se učenici sa svojim razrednicima zaista potrudili pripremiti originalne i maštovite stolove, a mnogima su u tome pomogli roditelji, bake, djedovi… Bez njihovih vrijednih ruku ne možemo i od srca im na uloženom trudu zahvaljujemo. Ponosni smo što je naša škola i ovaj put pokazala svoje veliko srce puno zajedništva i humanosti, srce koje kuca za sve njezine učenike, a posebno za one kojima je to najviše potrebno.  Hvala svim našim učenicima i njihovim obiteljima, hvala svim našim djelatnicima i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli našoj humanitarnoj akciji. Našoj Manueli želimo što uspješnije liječenje i što skoriji povratak kući.

Draga Manuela, što prije nam se vrati, čekaju te tvoja škola, tvoji učitelji i tvoj razred.

Fotoreportažu naše knjižničarke Ivane Čarapine možete pogledati klikom na OVDJE.

Piše uč. hrvatskoga jezika Ines Vukoja, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 22. 10. 2017. 16:44

Izvananstavne aktivnosti - LITERARNA SKUPINA

VOLIM KRUH

Literarna skupina učiteljice Marijane Curić, koju pohađaju učenici 2. d razreda i dva učenika trećih razreda,  povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje prigodnu temu obogatili su literarnim stvaralaštvom i to kroz eTwinning projekt Ljubav je...

Učenici su u skladu sa svojom dobi stvarali maštajući i slažući riječi, stihove, kitice, rečenice, pjesme, priče, igrokaze… Po svojoj želji izabrali su književnu vrstu koja se njima sviđa, a radili su u paru. Osim toga,  imali su integrirani radni dan pa su  kroz ostale predmete povezali sadržaje s ovom prigodnom temom.

Piše uč. razredne nastave Marijana Curić

Klikom na OPŠIRNIJE možete pogledati učeničke radove.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 22. 10. 2017. 10:36

Izvananstavne aktivnosti - ŠAH

PRIJATELJSKI SUSRET MLADIH ŠAHISTA U MOSTARU

U nedjelju, 15. listopada 2017. godine u prostorijama ŠK Zrinjski iz Mostara, odigran je prijateljski meč ekipa iz Čapljine (BiH), Čitluka (BiH), Metkovića (RH) i Mostara (BiH). Uz prethodni dogovor mješovitih ekipa odigrana su tri kola, uz dvokružni sistem, tako da je svaki igrač odigrao 6 partija. Ekipa Metkovića  došla je u pomlađenom i kombiniranom sastavu: Marin Kljusurić, Jakov Šiljeg, Ante Crnjac, Mihael Bjeliš iz OŠ Stjepana Radića, Ante Filipović iz OŠ Opuzen i Tonći Zvonjić iz OŠ Don Mihovila Pavlinovića.

Prvo mjesto osvojila je ekipa iz Čapljine, druga je bila ekipa iz Mostara, treće mjesto pripalo je ekipi iz Čitluka, a Metković je bio četvrti. Treba posebno istaknuti igru Mihovila Bjeliša, učenika prvog razreda OŠ Stjepana Radića Metković koji je nastupio prvi put na turniru i ostvario svih šest pobjeda. On je ujedno bio i najmlađi natjecatelj ovoga turnira što pokazuje  da se u Metkoviću  u zadnjih nekoliko godina pojavio veliki broj nadarene djece, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. Posebna pohvala domaćinu za organizaciju i ugodan boravka i druženje.

Piše voditelj Škole šaha Slavko Bakalar, vanjski suradnik

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 22. 10. 2017. 09:43

20. listopada – SVJETSKI DAN JABUKA

JABUKA- kraljica voća

Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!, poznata je narodna poslovnica koja govori o jabuci kao kraljici voća. Upravo na današnji dan, 20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta.

Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka prihvatile brojne škole,  a ove su godine  naše učiteljice 2. razreda A smjene (Marija Ketini, Anđelka Medak, Ivona Vuica) s učenicima pripremile prigodni pano.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 20. 10. 2017. 22:53

Humanitarna akcija „Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje“

Metkovski osnovci i srednjoškolci obnovili školu u Indiji

Danas se navršava 29 godina od smrti oca Ante Gabrića koji je svoj zemaljski život završio 20. listopada 1988. u Kalkuti,  na rukama svoga suradnika i prijatelja  oca Sylvestera  Xaviera.

Znatiželja metkovskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji neumorno tragaju za informacijama o životu i radu oca Ante dovela ih je upravo do oca Sylvesetera koji i danas slijedi put kojim je krenuo naš otac Ante. Naime,  voditeljica i članovi udruge „Mladi oca Ante Gabrića“, koja djeluje pri Srednjoj školi Metković,   kontaktirali su oca Sylvestera u Indiji i dobili informacije o lošem materijalnom stanju katoličke škole u mjestu Kulpi, a u kojoj se školuje  300 učenika, 50 predškolaca i 250 učenika od 1. do 4. razreda. U nedostatku financijskih sredstava učenici  se školuju u vrlo skromnim uvjetima. Budući da nemaju u učionicama klupe i  stolice, sjede na podu.

Povodom obilježavanja Dana oca Ante Gabrića, u veljači 2017. godine, dvije osnovne i dvije metkovske škole pokrenule su humanitarnu akciju pod nazivom Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje!, u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za pomoć školi Sacred Heart primary school. Ovom su  akcijom metkovski učenici pokazali ljubav i novu nadu za one koji trebaju pomoć, a s kojima smo trajno povezani uspomenom na oca Antu Gabrića.

Otac Sylvester nije krio  svoje oduševljenje i zahvalnost. Duboko dirnut i sretan zbog  istinskoga prijateljstva između dvije domovine našega oca Ante, Hrvatske i Indije, poslao je pismo u kojem izvještava o realizaciji projekta obnove škole i opremanju učionica klupama i stolovima.  

U svom misionarskom djelovanju u Indiji otac Ante neumorno je gradio škole nastojeći opismeniti i obrazovati djecu i mlade kako bi se uzdigli iz siromaštva. Danas, nakon gotovo 80 godina od njegovoga odlaska, njegovi Metkovci nastavljaju  s humanitarnim djelovanjem.

„Otac Ante Gabrić život je mjerio životom. Imao je hrabrosti suočiti se s vrijednostima života te uzdići se iznad problema i strahova. Zračio je srećom jer „samo sretan čovjek dijeli svoju sreću s drugima, zadovoljan je sobom i onim što ima“. (…) Nije ostao u svojoj skromnosti djelovanja u depresiji bezizlazna života. U svakom djelovanju vidljiva je Božja prisutnost i providnost. Jezike nije jednostavno naučiti, ali jezik ljubavi, s najvećom lakoćom,  govorio je i živio.“- istaknula je Vanja Gabrić, prof. na 1. okruglom stolu posvećenom ocu Anti 25. veljače 217. godine.

OŠ Stjepana Radića, OŠ don Mihovila Pavlinovića, Gimnazija Metković i Srednja škola Metković s radošću su pokrenule ovu akciju vjerujući riječima oca Ante da je sve slađe kad se dijeli, kad se daje.

Blagoslov oca Sylvestera  i nebeska zaštita našega oca Ante  motivirat će Metkovce da i dalje čine dobra dijela i šire glas o njegovoj veličini i plemenitosti.

Klikom na OPŠIRNIJE pogledajte fotogaleriju.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 20. 10. 2017. 14:39

15.10.-15.11.2017. - MJESEC HRVATSKE KNJIGE

https://www.facebook.com/snagarijeci/photos

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 19. 10. 2017. 09:29

Projekt MILIJUN DJECE MOLI ZAJEDNO

Na blagdan sv. Luke, 18. listopada 2017., u crkvi sv. Ilije u Metkoviću učenici  OŠ Stjepana Radića sudjelovali su u međunarodnom molitvenom projektu Milijun djece moli zajedno za mir i jedinstvo u svijetu. Na početku,  djecu je pozdravio župnik fra Ante Bilokapić i uvodnim blagoslovom otvorio molitveni skup. Molila se molitva krunice koju su organizirali vjeroučitelji s. Vedrana Krstičević, Ivanka Šešelj, MIrela Raguž, Elena Jelčić - Sulić i Krešimir Jurić, a predvodili su je učenici šestog i četvrtog razreda. Molitveni susret pjesmom je uveličao crkveni zbogr pod ravnanjem s. Vedrane. 

Piše vjeroučitelj Krešimir Jurić, dipl. teolog

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 19. 10. 2017. 08:46

DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE - Najava

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 18. 10. 2017. 10:42

Projekt MILIJUN DJECE MOLI ZAJEDNO - Najava

Ako milijun djece moli krunicu, svijet će se promijeniti.  (sv. Padre Pio)

I ove godine OŠ Stjepana Radića priključuje se  molitvenoj inicijativi “Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir”, čiji je cilj na isti datum i u isto vrijeme okupiti milijun djece i mladih u duhovno-molitveno zajedništvo za jedinstvo i mir u svakoj obitelji i u čitavom svijetu.

U srijedu, 18. listopada u 17.30, u župnoj crkvi sv. Ilije u Metkoviću učenici naše škole, predvođeni svojim vjeroučiteljima, priključit će se ovoj međunarodnoj molitvenoj inicijativi. Pozivamo naše učenike, djecu i mlade Metkovića da se pridruže zajedničkoj molitvi.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 17. 10. 2017. 17:17

Izvanučionička nastava 4. a

NA PROMATRAČNICI PTICA

Izvanučionička nastava učenicima je najdraži oblik nastave. On je sigurno i najučinkovitiji u usvajanju novih sadržaja jer učenici i vide i čuju i praktično izvode ono što uče.

Učenici 4.a s učiteljicom Anom Barbir i učiteljicom pripravnicom Gabrijelom Dragičević u subotu, 14. listopada 2017. boravili su na ušću rijeke Neretve s ciljem promatranja ptica. To su učinili u suradnji i organizaciji Ornitološke udruge „Brkata sjenica“ i njenim voditeljem gospodinom  Barišom Ilićem, vrsnim poznavateljem ptica i priznatim prstenovačem i promatračem ptica.

Na ušću Neretve, na brdu Galičak  izgrađena je promatračnica ptica (svibnja 2017.) jer je delta Neretve jedno od najvažnijih vlažnih područja na ovom našem dijelu Mediterana. To je idealno mjesto za obitavanje, zimovanje, odmaranje, hranjenje i preletavanje ptica u Afriku. To je i pravo mjesto za saznati odgovore na bezbroj pitanja o ptičjem svijetu. Ovaj posjet je nastavak učeničkih aktivnosti iz projekta „Neretvanski đir - pticama i kukcima mir“ kojeg učenici provode od 2. razreda školske godine 2015./2016., a u 3. razredu, u šk. godini 2016./2017., pozvani i projekt predstavili na Državnoj smotri učeničkih projekata građanskog odgoja i obrazovanja u Zagrebu.

Nakon promatranja dalekozorima i „pticozorima“ nizala su se pitanja. Kako se zovu promatrane ptice? Čime se hrane? Kako ptice znaju put u Afriku? Koja je najugroženija ptica u Republici Hrvatskoj i u Europi? Koliko vrsta ptica čini ptičji svijet doline Neretve? Koja ptica živi najdulje? Zašto su ptice važne za ljude? Što sjenica radi u prirodi? Zašto ptice mogu okretati glavu za 360 stupnjeva?

Učenici su dobili odgovore na sva pitanja. Evo nekih! Jedna od najugroženijih ptica u Republici Hrvatskoj  je suri orao, a jedna od najugroženijih u Europi je gugutka. Djeca su je vidjela u našem školskom okruženju i ponavljali njeno glasanje sa „kupuj kruh“. Broj poznatih vrsta ptica je impozantan i kreće se od 312 do  314. Velika sjenica, po jednom istraživanju u jednom danu je donijela 400 nametnika svojim mladima.

Učenici su bili zadovoljni odgovorima, sretni zbog sunčanog dana (bablje ljetno) i oduševljeni što su sve doživjeli.

Poželjeli su i obećali da će više štititi naš ptičji svijet, njihova staništa i hranilišta!

Zahvalili su udruzi Brkata sjenica i još jednom ponovili istinu PRIRODA MOŽE BEZ ČOVJEKA, ČOVJEK BEZ PRIRODE NE MOŽE!

Piše uč. razredne nastave Ana Barbir

Fotogaleriju možete pogledati klikom na OVDJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 16. 10. 2017. 10:34

Izvanučionička nastava 2. e

Jesen je drugo proljeće kada je svaki list cvijet i svaki plod inspiracija

Učenici 2.e razreda su u pratnji učiteljice Valentine Crnčević iskoristili sunčano vrijeme rane jeseni te posjetili Gradski park, u sklopu planirane izvanučioničke nastave.

Promatrali su promjene u prirodi, sakupljali kestene pomoću kojih su, podijeljeni po skupinama,  izrađivali različite oblike te pomoću njih organizirali štafetno trčanje. Primjenjivali su usvojena pravila kulturnog ponašanja.

Obogaćeni novim saznanjima i uočavajući blagodati prirode, učenici su zaključili da je svako godišnje doba lijepo ukoliko se potrude uočiti ga oko sebe te ne narušiti njegov sklad i ljepotu.

Piše uč. razredne nastave Valentina Crnčević, dipl. uč.

Fotogaleriju možete pogledati klikom na OVDJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 16. 10. 2017. 09:30

Izvanučionička nastava 3. d

Učenici 3.d sa svojom učiteljicom Aleksandrom Lukić-Skelić imali su izvanučioničku nastavu sa zadatcima: uočiti i imenovati važnije objekte u naselju; urediti položaj tih objekata u odnosu prema polazištu (Školi); uočiti glavne i sporedne ulice u naselju i njihov međusobni položaj

Učenici su bili podijeljeni u 5 skupina. Svaka skupina imala je kompas pomoću kojega su određivali strane svijeta i bilježili na listić. Smjer kretanja bio je od Škole prema Trgu kralja Tomislava i parku. Na putu prema parku, zaustavili su se pored ureda Turističke zajednice Metković. Ponovili su čemu služi ured i od djelatnika dobili plan mjesta. Nakon toga,  došli su na Trg, odredili strane svijeta i položaj te odredili gdje se nalazi park i rijeka Neretva te daljni smjer kretanja. Na ulazu u park ponovili su sve na velikom planu grada. U parku su odredili smjer kretanja rijeke i daljni smjer kretanja prema Školi. Ujedno su uočili promjene u prirodi u jesen te su za zadaću iz Hrvatskoga jezika dobili zadatak napisati sastavak na temu Jesen u mom gradu.

Na Trgu je učenike s učiteljicom  srela novinarka gradskoga portala Metkovic News koja je napravila fotoreportažu o  izvanučioničkoj nastavi.

Piše uč. razredne nastave Aleksandra Lukić-Skelić

Fotogaleriju možete pogledati klikom na OVDJE!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 13. 10. 2017. 19:10

Program ZUBNA PUTOVNICA Vijest ima dokument u privitku

Idemo u školu sa zdravim i sretnim osmijehom

Potreba za poboljšanjem oralnog zdravlja u Republici Hrvatskoj na temelju zdravstvenih pokazatelja i lošeg oralnog zdravstvenog stanja, rezultirala je programom pod nazivom »Zubna putovnica«, sukladno Strateškom planu promicanja i zaštite oralnog zdravlja 2015.-2017. godina.

Početkom školske godine 2017./2018. učenici 6. razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj zajedno s drugim aktivnostima školske medicine (cijepljenje protiv hepatitisa B, skrining na skoliozu i sl.) dobiti će obrazac „Zubna putovnica“. Učenici se javljaju doktoru dentalne medicine na pregled i ispunjavanje obrasca te ispunjen obrazac vraćaju školskom liječniku. U drugom polugodištu školske godine 2017./2018. program će se nastaviti za upis u prvi razred osnovne škole kada školska medicina provodi sistematske preglede djece čiji sastavni dio je i pregled kod doktora dentalne medicine.

Cilj programa je poboljšati oralno zdravlje i zdravstveno ponašanje školske djece upućivanjem svih učenika u 6. razredu i kod upisa u 1. razred osnovne škole na pregled doktoru dentalne medicine. Putem „Zubne putovnice“ taj pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine,  dobivanja osnovnih informacija i smjernica za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda u cilju stjecanja navike redovitih posjeta. Školsko doba je vrijeme kada se trajno stječu navike te stvara briga i odgovornost za zdravlje.

Organizatori programa su Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom komorom dentalne medicine (HKDM), Hrvatskom liječničkom komorom (HLK) i županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Obrazac “Zubna putovnica” za Dubrovačko-neretvansku županiju možete preuzeti OVDJE.

Izvor https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/zubna-putovnica-2/

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 12. 10. 2017. 13:02

11. listopada - SVJETSKI DAN DJEVOJČICA

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 11. 10. 2017. 14:49

9. listopada - SVJETSKI DAN POŠTE Vijest ima dokument u privitku

OŠ Stjepana Radića obilježila Svjetski dan pošte

Svjetski dan pošte obilježava se širom svijeta svake godine 9. listopada na godišnjicu osnivanja Svjetske poštanske unije koja  je osnovana 1874. godine u Bernu, prijestolnici Švicarske. Pošta je ustanova koja se bavi prijenosom poruka i pošiljaka – brzojava, pisama, paketa i sl. Prve poštanske službe nastale su u Kini prije 4 000 godina. U početku se vijest prenosila usmeno, tj. glasnici su tračali i prenosili poruku. Konjanike –poštare prvi su koristili Perzijanci, a u 17. stoljeću javljaju se posebne poštanske kočije – diližanse, koje su prevozile pošiljke. Tada se javlja i simbol poštanske službe-rog, jer su se rogom znali koristiti poštari kad bi stanovnicima donijeli poštu i kako bi znali da je pošta stigla. U 20. stoljeću razvitkom tehnologije i korištenjem zrakoplova pošta je počela stizati brže nego ikada. Izumom brzojava i telefona, koji spadaju u poštansku djelatnost, informacije postaju dostupne za samo nekoliko sekundi s jednoga kraja svijeta na drugi.  Novo stoljeće donijelo je još veći napredak, pisanja pisama zamijenila je sve više elektronička pošta i komunikacija s mobilnim i računalnim uređajima.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana pošte učitelji i učenici OŠ Stjepana Radića istaknuli su važnost poštanske djelatnosti u našem društvu. Knjižničarka Ivana Čarapina s učiteljicama 3.c i 3.e razreda Marijanom Kljusurić i Sanjom  Medić, učiteljicama prirode/biologije Vesnom Pavlović i Natašom Jakišić, učiteljem likovne kulture Antom Lekom i pedagoginjom Nikolinom Vugdelijom i učenicima obilježili su Dan pošte prigodnim panoima, projektnim aktivnostima pisanja pisama, proučavanja povijesti pošte i poštanskih maraka.  Školu je posjetio poštar Ivan Donkić i voditeljica regionalnog poštanskog ureda Miljenka Manenica. Poštar Ivan je djecu obradovao pismima koje su učenici jedni drugima poslali, a gospođa Miljenka učenicima je poklonila čestitke  i markice te prigodnu literaturu za školsku knjižnicu. Nastavnica Nataša i pedagoginja Nikolina u svom su djetinjstvu rado skupljale poštanske marke  i pravi su primjer filatelista, nekad najraširenijeg hobija u svijetu. Svoje zbirke poštanskih maraka donijele su u školsku knjižnicu tako da ih do kraja mjeseca mogu pogledati naši učenici. Učenici 6. razreda s učiteljicom Vesnom posvetili su se proučavanju poštanskih markica te su na nastavi prirode proučili koje su se zaštićene životinjske vrste kao i zaštićene, ugrožene, endemične i ljekovite biljne vrste našle  na hrvatskim markama. Njihovu zanimljivu prezentaciju možete pogledati u privitku, a fotogaleriju klikom na OVDJE.

Ovim obilježavanjem Dana pošte sigurno smo potaknuli učenike da više pišu pisma i ne dopuste modernoj tehnologiji da istisne taj lijepi običaj. Očekujemo i povećanje ljubitelja i sakupljača poštanskih maraka.

Svim poštarima i poštanskim djelatnicima, a posebno u pošti u Metkoviću čestitamo njihov dan!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 11. 10. 2017. 12:38

8. listopada - DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

Prije 26 godina Hrvatska je zaplovila punim jedrima u zajednicu neovisnih i samostalnih država

Dana 8. listopada u Hrvatskoj se obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Prigodni pano s učenicima s Povijesne skupine pripremila je uč. povijesti Mandica Boras, prof.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije koja više ne postoji.

Piše uč. povijesti Mandica Boras, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 9. 10. 2017. 09:24

6. listopada - SVJETSKI DAN CEREBRALNE PARALIZE

Svjetski dan cerebralne paralize (CP), koji smo obilježili u petak, 6. listopada 2017., savršeno je vrijeme za slavlje i za naučiti više o cerebralnoj paralizi – najčešćem tjelesnom invaliditetu u djetinjstvu s kojim živi više od 17 milijuna ljudi diljem svijeta. Prihvaćanje razlika i empatija za ljude s posebnim potrebama je jedan od najvažnijih puteva prema toleranciji i inkluziji. S našim učiteljicama Kristinom Mijić iz Odgojno obrazovne skupine i Antonelom Markotić iz Posebnog razrednog odjela odlučili smo realizirati svih 6 ideja.

6 ideja koje možete učiniti 6. listopada:

  1. Nosite - zelenu boju – boja svjetskog dana CP. Ukrasite svoje učionice zelenim balonima i vrpcama. Napravite zeleni kolač!
  2. Postavite svoju fotografiju, lokaciju škole i priču na mapu  Svjetskog dana CP-a. Pokažite vam da vam je stalo do zajednice osoba sa CP-om!   https://worldcpday.org/
  3. Pogledajte videozapis ili pročitajte neke knjige o CP-u da biste razumjeli život osoba s CP-om.
  4. Pozovite osobu s CP-om da ispriča  svoju priču u vašem razredu.
  5. Saznajte s kojim problemima se suočavaju osobe s CP-om širom svijeta i razgovarajte o akcijama koje možete poduzeti kao razred.
  6. Kontaktirajte udrugu osoba s CP-om i saznajte na koji način možete pružiti podršku kao razred/škola.

Uspjeli smo više-manje sa svih šest, no  posebno smo se orijentirali na šestu točku s popisa „Za obaviti“, te posjetili udrugu „Leptirići“. Sudjelovali smo na senzomotornoj radionici „Ćiribu-ćiriba“ kroz koju smo poticali senzomotorički razvoj kroz igru, istraživanje i kemijske reakcije. 

Divno smo se zabavili!  Neki od nas su odlučili biti  kemičari ili bar mađioničari. A kako nam je bilo procijenite sami. Klikom na OPŠIRNIJE pogledajte fotogaleriju!

Hvala terapeutima iz Uduge „Leptirići“!

Piše uč.  rehabilitatirica Antonela Markotić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 7. 10. 2017. 09:07

Izvanučionička nastava 2.a,b,c,

Jesenska šetnja do kazališta

Tjedan, u kojem je listopad bio sunčan i topao,  učenici 2.a, 2.b i 2.c razreda zajedno sa svojim učiteljicama Marijom Ketini, Ivonom Vuicom i Anđelkom Medak iskoristili  su za obilazak Ustanove za kulturu i sport u Metkoviću.

Na putu do odredišta promatrali smo naš okoliš i promjene u njemu koje nam je jesen donijela. Na samom ulazu dočekao nas je gospodin Milan Kapović ravnatelj Ustanove za kulturu i sport. Učenici su se smjestili u gledalište i tu su u kratkim crtama poslušali nešto o povijesti našeg kazališta. Kao pravi glumci stali su i na kazališne daske kako unutarnje tako i vanjske pozornice. Dotaknuli smo se i sedme umjetnosti. Učenicima je posebno skrenuta pozornost na razlikovanje kazališne predstave od filmske projekcije, s obzirom da se kazalište i kino nalaze u istom prostoru. S velikim zanimanjem obišli su balkon i Galeriju. Gospodinu Milanu Kapoviću hvala na prijemu i poučnom obilasku. Po izlasku krenuli smo niz naše šetalište uz predivnu nam rijeku Neretvu. Zlatno žuto lišće još se drži, a kestena pun je put. I mi smo napunili džepove kestenima i krenuli natrag u školu.

Ovo je bila još jedna vesela i uspješno provedena izvanučionička nastava.

Piše uč. razredne nastave Marija Ketini, dipl. uč.

Klikom na OPŠIRNIJE pogledajte fotogaleriju!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 6. 10. 2017. 08:34

5. listopada - DAN UČITELJA

Učitelji, stručni suradnici i ravnateljica OŠ Stjepana Radića (kolovoza 2017. godine)

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 5. 10. 2017. 07:38

NAJAVA Vijest ima dokument u privitku

Filmski program za djecu i mlade 7. kontinent stiže u Metkoviću i OŠ Stjepana Radića

Udruga Djeca susreću umjetnost, u okviru filmskoga programa Sedmi kontinent, djeci i mladima, odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima predstavlja recentne filmske klasike, kao i hrvatski suvremeni film. Program je nazvan prema igranome filmu Sedmi kontinent jedinoga hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića. Filmska priča o djeci na putu prema kontinentu na kojemu će vrijediti samo njihova pravila savršeno odgovara želji Udruge da djeca, potaknuta njihovim filmovima, započnu svoja vlastita putovanja u otkrivanju novih svjetova. Cilj  je ovoga programa približiti filmsku umjetnost djeci iz cijele Hrvatske, posebice djeci iz manjih sredina kojima ovakvi sadržaji nisu lako dostupni.  „Putujuća“ varijanta programa Sedmi kontinent započela je  2014. godine u suradnji s  nezavisnim digitaliziranim kinoprikazivačima s prostora cijele države, a za naše učenike od 1. do 8. razreda filmske projekcije i radionice održat će se u Gradskom kulturnom središtu, 5. i 6. listopada 2017. godine.

Najmlađi, učenici 1. i 2. razreda, gledat će  dobitnika mnogih europskih i svjetskih nagrada, animirani film Ernest i Celestina. Iako ovaj film pripada  recentnoj europskoj produkciji, zbog svoje klasične animacije podsjeća na vrijeme rukom crtanih filmova. Izuzetno zabavan, njemački suvremeni igrani film Krokodili iz predgrađa predviđen je za učenike 3., 4. i 5. razreda. Program za više razrede osnovne škole, 6., 7. i 8 razred,  donosi film Ovisnik o internetu koji na kreativan način obrađuje temu ovisnosti o internetu. U ovom dokumentarnom filmu izuzetno aktualne tematike učenici će imati priliku upoznati se s prvim kampom za odvikavanje od interneta.

Nakon gledanja filma, slijedit će  interaktivni razgovor s gostom-stručnjakom (scenaristom, glumcem, snimateljem, redateljem, filmskim kritičarom…), a na zanimljivosti istaknute u razgovoru nadovezat će se i filmske radionice ili filmske analize u trajanju od jednoga školskog SATA.

Veselimo se susretu s filmskim znalcima i dolasku 7. kontinenta u naš grad!

U privitku (pod OPŠIRNIJE) možete pogledati hodogram aktivnosti i raspored održavanja nastave za 5. i 6. listopada, a o aktivnostima Udruge djeca sreću umjetnost i programu 7. kontinent pročitajte klikom na OVDJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 2. 10. 2017. 13:46

IZ ŠKRINJICE MUDROSTI

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 2. 10. 2017. 11:23

2. listopada - MEĐUNARODNI DAN NENASILJA

U našoj školi nema mjesta nasilju!

Međunarodni dan nenasilja obilježava se 2. listopada, u spomen na rođendan indijskog borca protiv nasilja i pobornika nenasilnog dolaska na vlast Mahatme Ghandija.

Na žalost otkad postoji svijet postoji i nasilje na njemu. Mnogi od nas nikako ne mogu shvatiti što je to u glavama nekih ljudi što ih tjera na to da budu nasilni prema drugim ljudima. Kada govorimo o nasilju kažemo da se ono dijeli na verbalno i fizičko. U današnjem vremenu  sve je više slučajeva da prijatelj udari prijatelja u školi, da jedni drugima kažu ružne i neprimjerene riječi, da se vrijeđaju na internetu.   Do nasilja najčešće dolazi zbog toga jer se ljudi ne mogu dogovoriti na lijep i miran način. Nasilje nikada neće potpuno nestati i možda ga ne možemo uvijek spriječiti, ali ono što možemo  učiniti je da budemo tolerantniji jedni prema drugima, uvažavamo međusobne različitosti te na taj način utječemo na to da nasilja na ovome svijetu bude što manje.

U OŠ Stjepana Radića i ove će se školske godine poduzeti niz mjera i aktivnosti u kojima će se naši učenici poučavati o nenasilnom rješavanju sukoba i sprječavanju bilo kakvog neprihvatljivog ponašanja.  Kroz Školski preventivni program, satove razrednika, predavanja, radionice i obilježavanje istaknutih nadnevaka kojima se potiče  nenasilno ponašanje, učenici i učitelji  stvarat će miroljubiviju školsku zajednicu.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 2. 10. 2017. 11:11

LISTOPAD

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 2. 10. 2017. 10:48

Fotografija mjeseca -RUJAN 2017.

Nastavljmo osmu sezonu izbora Fotografija mjeseca za Fotografiju godine. Primamo sve vaše fotografije snimljene digitalnim fotoaparatima ili vašim mobilnim telefonima. Fotografirati možete sve: od vas učenika do škole, prirode, domaćih životinja, kućnih ljubimaca, svega što vam padne na pamet, a da nije uvredljive prirode. Cilj nam je poticati vaše kreativno izražavanje. Možete se prijaviti s koliko god fotografija želite, no mi ćemo odabrati one fotografije učenika koji su se najviše potrudili i njihove fotografije postaviti na našu mrežnu stranicu! Budite kreativni, domišljati kao što ste bili i do sada! Fotografije (u digitalnom obliku) možete donijeti u školu nastavnici Marini Nikolić, ili poslati na našu e-mail adresu s naslovom za fotografiju mjeseca. Naša adresa je web@os-sradica-metkovic.skole.hr

Za najbolju fotografiju pristiglu u rujnu odabrali smo Paučina Šime Popovića iz 7.a. Čestitamo Šimi na lijepoj fotografiji. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 10. 2017. 10:14

Projekt iz Engleskoga jezika

Cultural heritage in Croatia

Ove školske godine učitelji engleskog jezika (Marija Mijić, Julita Bakalar, Pava Grmoja, Danijela Vučina, Oriana Biloš i Kata Jelačić) odlučili su provesti projekt pod nazivom Cultural heritage (Kulturno nasljeđe). Ciljevi projekta su: poticanje učenika na samostalno istraživanje, razvijanje učeničke suradnje potičući timski rad odnosno rad u grupi, poboljšavanje komunikacijskih vještina i motivacije učenika za učenje stranog jezika, upoznavanje učenika s mjestima u Hrvatskoj i u zemljama engleskog govornog područja koja se nalaze na popisu Svjetske kulturne baštine, proširivanje znanja učenika o kulturi i kulturnom nasljeđu zemlje u kojoj žive te osvještavanje potrebe za zaštitom nematerijalnih dobara.

Piše uč. engleskoga jezika Kata Jelačić, prof.

Klikom na OPŠIRNIJE pročitajte više informacija o projektu i pogledajte fotogaleriju!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 2. 10. 2017. 09:14

29. rujna - DAN POLICIJE

Susret naših učenika s policijom

U petak, 29. rujna 2017. g. učenici 3. A razreda sa svojom učiteljicom Marijom Volarević i učenici 4. B razreda sa svojom učiteljicom Josipom Jelčić družili su se na Trgu kralja Tomislava s policajcima povodom Dana policije. Policajci su ljubazno primili učenike i na zanimljiv način dočarali njihovu svakodnevicu u radu. Tako su im predočili na koji način uzimaju otiske s mjesta zločina kako bi otkrili krivce, pokazali su im na koji način provjeravaju putnike na graničnom prijelazu, što je to „MARICA“. Učenici su se sa zanimanjem upoznali sa svim što im je taj dan u veselom susretu bilo dostupno. Policajcima još jednom veliko hvala što su ugostili naše osnovce i što nam svakodnevno pružaju sigurnost.

Piše uč. razredne nastave Josipa Jelčić, dipl. uč.

Klikom na OPŠIRNIJE pogledajte fotogaleriju!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 30. 9. 2017. 10:22

IZ ŠKOLSKE SVAKODENVNICE

Bicikl, omiljeno prijevozno sredstvo naših učenika, jutros je iskorišteno kao sredstvo  s kojim se blokirao ulazak u školsku knjižnicu. Učenici su u nevjerici gledali taj strašni prizor i ostali su zapanjeni činjenicom da im je onemogućen ulaz u najdražu knjižnicu. Vidno potresena knjižničara Ivana žurno je uputila prosvjednu notu, nakon čega se stanje normaliziralo, a svjedoci ovog nemilog događaja tvrde da su je vidjeli kako osobno slaže bicikle na isti način kao knjige.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 29. 9. 2017. 11:20

23. rujna – MEĐUNARODNI DAN KULTURNE BAŠTINE I DAN EUROPSKE BAŠTINE

Školski muzej u jesenskim bojama

U doba digitalizacije i globalizacije pred svima nama koji želimo stjecati znanja o tradicijskoj kulturi i prenositi ih na mlađe naraštaje stoje novi izazovi – podizanje razine svijesti o hrvatskoj uključenosti u europsku povijest i u njezine vrijednosti te jačanje osjećaja pripadnosti europskom identitetu.

Stoga nije ni čudno što je 2018. godinu Europska komisija proglasila Europskom godinom kulturne baštine. Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva u svoj svojoj raznolikosti i posebnosti.

I naša je škola čuvar hrvatske tradicijske kulture. U prizemlju škole naš je školski muzej već prošle školske godine zasjao novim sjajem zahvaljujući našim učiteljima likovne kulture Anti Leki i Ivani Šiljeg koji su s učenicima preuredili našu školsku etnografsku zbirku. Predmeti koje su skupljali dugi niz godina učitelji likovne kulture i voditelji školske zadruge pronašli su mjesto u stalnom postavu ovoga muzeja koji sadrži uglavnom predmete naše zavičajne kulture iz tradicijskog gospodarstva, rukotvorstva, pokućstva, obrta, tekstilnih predmeta i običaja.

Ovaj školski muzej unaprjeđuje spoznaju o potrebi očuvanja etnografske baštine i kulturnog identiteta te je otvoren za sve naše učenike, učitelje i posjetitelje škole u svrhu promicanja razumijevanja svoje zavičajne kulture, kao i učenja i razonode.

Prvoga dana jeseni, voditelj školskoga muzeja, učitelj likovne kulture Ante Leko, prof. napravio je prigodnu jesensku dekoraciju koja je naš muzej učinila još ljepšim i privlačnijim.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 23. 9. 2017. 05:43

PRVI DAN JESENI

Stigla je!

Ove godine dočekali smo jesen u našoj školi na najljepši mogući način - našim likovnim i literarnim radovima. Uživajte u pjesmama, maštovitim lastavicama i gljivama učenika 2. a, 2. b i 2. c koje su marljivo pripremili učiteljice Marija Ketini, Ivona Vuica i Anđelka Medak.

Piše uč. razredne nastave Anđelka Medak, mag

 
  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 23. 9. 2017. 04:02

PROZOR U PROŠLOST, VRATA U BUDUĆNOST

Uspješno realiziran partnerski projekt Udruge ‘Otac Ante Gabrić’ i OŠ Stjepana Radića

Projekt izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih Prozor u prošlost, vrata u budućnost u šk. g. 2016./2017. uspješno je realiziran u partnerskoj suradnji Udruge “Otac Ante Gabrić”, OŠ Stjepana Radića i Dječjeg vrtića Metković.

U okviru Projekta proveden je niz aktivnosti, a posljednja je bila vožnja lađom, nekad osnovnim teretnim prijevoznim sredstvom u dolini Neretve. Kroz sve projektne aktivnosti: prezentacije, predavanja, radionice, druženja, kao i ovaj izlet poticalo se sve generacije da svoje slobodno vrijeme korisno provedu, u zajedništvu. Tako su se tijekom projekta stjecale nove vještine i znanja o kulturnoj baštini, načinu života naših starih, vrijednostima volontiranja, komunikaciji sa starijim osobama te međugeneracijskoj solidarnosti.

U Projektu je sudjelovalo preko 200 sudionika a realiziran je uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja te sufinanciranje  Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatske elektroprivrede. Iz OŠ Stjepana Radića sudjelovale su s učenicima knjižničarka Ivana Čarapina, pedagoginja Nikolina Vugdelija i učiteljica razredne nastave Marijana Kljusurić i uč. hrvatskoga jezika Tatjana Hazirović-Juračić.

Voditeljica projekta Anđelina Jerković te tim izvoditeljica aktivnosti Paula Miličević, Kristina Roglić, Julija Kaleb i Katarina Petković Galov prezadovoljne su odazivom i aktivnim sudjelovanjem i starijih i mladih.

Klikom na OPŠIRNIJE pogledajte fotogaleriju!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 18. 9. 2017. 09:22

IZ ŠKRINJICE MUDROSTI

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 17. 9. 2017. 18:12

ŠKOLSKI PANO

VREMENSKA PROGNOZA za šk. g. 2017./2018.

Ove će školske godine u OŠ Stjepana Radića stalno pljuštati kiša dobrih ideja, zanimljivih i kreativnih projekata i aktivnosti. Morat ćete stalno nositi kišobrane. Predlažemo da budu veliki, šareni i lijepi poput ovih koje je napravio uč. likovne kulture Ante Leko, prof. s učenicima.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 17. 9. 2017. 17:23

GODIŠNJICE

Učenici 1. d razreda iz šk. g. 1972./1973. proslavili s učiteljicom Smiljkom Gluščević 45 godina od početka osnovnoškolskog obrazovanja

Generacije učenika obilježavaju obljetnice mature i završetak srednjoškolskoga obrazovanja, a generacija učenika koji su šk. g. 1972./1973. krenuli u prvi razred proslavili su svoju 45. godišnjicu polaska u školu, tj. polaska u 1. razred. Tom su prilikom učenici došli u OŠ Stjepana Radića, u učionicu tadašnjega 1. d razreda, a pozdravila ih je, kao i davne 1972. godine,  njihova učiteljica Smiljka Gluščević. Tadašnji razred prvaša pohađalo je 33 učenika, četvero ih je umrlo, a na ponovnom okupljanju nazočilo ih je 15: Svebor Gluščević, Draženko Borovac, Miroslav Medak, Mario Putica, Blaž Rodin, Anita Ujdur Vlahović, Sofija Mijić Obšivač, Margita Kordun Geljić, Marijana Batinović Sršen, Tatjana Marušić Vučković, Siniša Franić, Željko Mioč, Dragica Marević Ramić, Zoran Šutalo i Drago Vekić.

Emotivan susret učenika i učiteljice probudio je uspomene iz prvih školskih dana. Učiteljica Smiljka, koja je umirovljena već 35 godina, prolistala je dnevnik i obnovila sjećanje na svoje učenike, njihove nestašluke, uspjeh u učenju  i divne trenutke koje su proveli zajedno.

Klikom na OPŠIRNIJE pogledajte fotogaleriju!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 13. 9. 2017. 16:58

PETI RAZREDI

Učenici petih razreda u lovu na petice

Ove su godine na prozivci petaša u petak, 4. rujana 2017. godine  naši učenici upoznali nove razrednike: Ante Leko, prof., 5.a, Tomislav Tomić, prof. (zamjena Oriana Biloš, mag.), 5. b, Ana Kuran, prof. (zamjena Pamela Boras Romić, mag.), 5.c, Ines Vukoja, prof., 5.d i Boris Brčić, prof., 5.e. Vjerujemo da su se već naviknuli na novu razrednu zajednicu i zato im želimo puno uspjeha, veselja i radosti. Prelazak u peti razred važan je događaj u osnovnoškolskom obrazovanju svakog učenika. Novi razrednici, novi predmeti i novi prijatelji predstavljaju veliku, ali nadamo se i  lijepu promjenu. Sretno, petaši!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 12. 9. 2017. 17:36

8. rujna - MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI

Jesmo li (dovoljno)pismeni?

Svjetski dan pismenosti obilježava se  svake godine 8. rujna, a cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti, koji još postoji u većem  dijelu svijeta. Utemeljio ga je  UNESCO davne 1967. godine  kako bi promovirao važnost  pismenosti. Ona se smatra osnovnim ljudskim pravom, sadržanim u pravu na  obrazovanje. Prepoznata je  kao pravo u nizu međunarodnih konvencija te uključena  u tekstove ključnih međunarodnih deklaracija. U Europskoj uniji stopa nepismenosti niža je od jedan posto, iako Europska komisija biva zabrinuta zbog činjenice da je 20 posto stanovništva Europske unije na niskoj razini pismenosti koja podrazumijeva poteškoće u čitanju i pisanju. Stoga se od 2011. godine unutar Europske unije vodi kampanja s ciljem smanjivanja udjela stanovništva s poteškoćama u čitanju na 15 posto do 2020. godine.

No, ispod svih ovih podataka izbija jedan drugi problem. Ne radi se samo o nepismenosti kao statističkoj kategoriji, nego i o fenomenu polupismenosti, svojevrsnoj nepismenosti pismenih, koji je naročito izašao na vidjelo širenjem interneta i stvaranjem društvenih mreža.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 8. 9. 2017. 17:49

PRVAŠI U PŠ BIJELI VIR

Učiteljica Ana Ćužić obradovala se novoj učenici u prvom razredu PŠ Bijeli Vir, a prvašićka Monika zasigurno je s nestrpljenjem čekala početak nastave i druženje s ostalim učenicima. Neka im je svima sretna nova školska godina!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 5. 9. 2017. 09:28

PRVAŠI U PŠ MLINIŠTE

U Podrušnoj školi u Mliništu prvi dan nove školske godine stigla su četiri nova učenika prvoga razreda. Dočekala ih je njihova učiteljica Ivana Marić, a na klupama su ih dočekali i udžbenici. Među prvašima stigla je i jedna djevojčica Lana  koja je jedina djevojčica u toj maloj i veseloj školi.

Prvašima, ostalim učenicima do 4. razreda i njihovim učiteljicama Ivanki i Ivani želimo puno uspjeha u radu, kreativnih aktivnosti i ugodnog druženja.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 4. 9. 2017. 13:00

ODLAZAK UČITELJA U MIROVINU

Odlazak u mirovinu učitelja matematike Nede Grbavac i Ranka Barbira

Zadnjeg dana kolovoza završila je  školska godina  2016. /2017., a za naše drage kolege matematičare, učitelje savjetnike Nedu Grbavac i Ranka Barbira,  ovaj dan označava početak zaslužene mirovine. Vjerujemo da će im nakon više od 40 godina radnoga staža  u početku nedostajati školsko zvono i svakodnevni odlazak na posao, ali će zasigurno brzo pronaći nove, zanimljive aktivnosti koje će ih zaokupiti i opustiti. 
Dragi učitelji, neka vam umirovljenički dani budu ispunjeni zdravljem i zadovoljstvom!  Ne zaboravite nas i svratite katkad, bit će nam drago!

Piše uč. njemačkoga jezika Zoran Martinović, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 4. 9. 2017. 08:58

IZ ŠKRINJICE MUDROSTI

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 4. 9. 2017. 00:48

UČITELJI U AKCIJI!

Naše  učitelje, stručne suradnike i ravnateljicu uhvatili smo u ozbiljnim planovima za  novu školsku godinu.  Čini nam se da će to biti još jedna dobra godina. 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 4. 9. 2017. 00:27

RUJAN

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 1. 9. 2017. 22:04

SRETNO U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 1. 9. 2017. 22:02

ZABAVNI KUTAK

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 1. 9. 2017. 21:31

ŠKOLSKA GODINA 2017./2018.

Klikni na sliku i povećaj!

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 1. 9. 2017. 21:30

DOBRODOŠLI PRVAŠI!

DOBRO NAM DOŠLI DRAGI PRVAŠIĆI!

Za svakog  je učenika prvog razreda OŠ Stjepana Radića petak, 4. rujna 2017. godine bio vrlo uzbudljiv i zanimljiv dan.  Sve su riječi i aktivnosti toga dan bile usmjerene na dolazak prvašića. Za njih je priređen svečani doček i priredba koju su pripremili stariji učenici naše škole s učiteljicama Marijom Ketini, Anom Ćužić (PŠ Bijeli Vir), Dajanom Marinović, Tatjanom Hazirović- Juračić i Anikom Popovac.  Upoznali su školu, ravnateljicu Boženu Nikoletić i naravno svoje učiteljice koje su svojim novim učenicima i njihovim roditeljima zaželjele toplu dobrodošlicu.  Ukupno 116 učenika u ponedjeljak sjeda u klupe i kreće u avanturu sa svojim dragim učiteljicama, a to su Nada Šunjić (1.a), Maša Petrov (1.b), Ivana Popović (1.c), Anđelka Obradović (1.d), Anka Milinković (1.e), Antonela Markotić (Razredni odjel posebnog programa), Ana Ćužić (PŠ Bijeli Vir) i Ivana Marić (PŠ Mlinište).

Našim novim učenicima želimo puno uspjeha, nezaboravnih trenutaka i srdačnu dobrodošlicu u našu veliku školsku obitelj.

Klikom na OVDJE pogledajte fotogaleriju!

Dubrovačko-neretvanska županija, kao osnivač naše škole, osigurala je za sve učenike 1. razreda besplatne udžbenike koji su ih čekali u učionicama.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 1. 9. 2017. 00:02

PRIZNANJA

Učiteljica Marijana Curić s učenicima dobila Oznaku kvalitete za projekt 20 dana dobrote

Za učiteljicu Marijanu Curić i njene učenike stiglo je još jedno priznanje eTwinning tima u obliku Oznake kvalitete za projekt 20 dana dobrote koji se provodio u prosincu 2016. godine.  Učiteljica Marijana s učenicima 1. d razreda u školskog godini 2016./2017. priklučila se inicijativi Uduge učitelja „Zvono“ i u zajednici paretnerskih škola objavljivala je raznovrsne materijale o svojimm projektnim aktivnostima na TwinSpaceu.Učenici su s učiteljicom napravili plan aktivnosti za svaki dan te su ispunili sve planirane zadatke čije su sadržaje integrirali  kroz više predmeta i  izvanučioničku nastavu, a sve uz suradnju i podršku roditelja učenika. Njihova zrnca dobrote kroz 20 dana osjetila su se u radnom ozračju, a podijelili su ih s članovima obitelji, prijateljima, djelatnicima škole i sa svima onima koje su kroz projektne aktivnosti susretali. U svom projektu pridružuli su se još jednom školskom  projektu „Velika srca za mali dom“ u kojem su pomagali siromašnu djecu u Africi.

Tijekom provedbe ovog nacionalnog eTwinning projekta korištene su pedagoške inovacije u svrhu što aktivnijeg uključivanja učenika u projektne aktivnosti te su oni djelovali kao glavna pokretačka snaga projekta usprkos dobi.

Piše uč. razredne nastave Marijana Curić, uč.

Čestitamo učenicima i učiteljici Marijani  na sudjelovanju u projektnim aktivnostima i njihovim roditeljima na suradnji te Udruzi hrvatskih učitelja "Zvono" i autorici projekta učiteljici Sandri Vuk na projektnoj ideji koja je povezala puno učenika i učitelja diljem naše domovine.

Klikom na OVDJE prisjetite se aktivnosti koje su učenici provodili s učiteljicom Marijnom.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 30. 8. 2017. 22:47

KORISNI SAVJETI

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 28. 8. 2017. 22:07

OBAVIJEST

  :: opširnije :: 


objavio: Ivana Čarapina  datum: 25. 8. 2017. 21:18
» Arhiva naših vijesti    
 


Tražilica

 

 DOKUMENTI


Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Anketa
Kakav imate odnos sa svojim roditeljima?

KORISNI LINKOVI
Korisni linkovi

Časopisi
 • Drvo znanja
 • Bug
 • Geo


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju